הפריה חוץ גופית ופסיכולוגיה רפואית

טיפול זוגי משפחתי

הפריה חוץ גופית



"בניגוד לבעיות אחרות שבהן עוסקת הפסיכולוגיה הרפואית, הפריה חוץ גופית היא כמובן לא מחלה, אלא מצב רפואי, שנשים וזוגות נתקלים בו בשלב בחייהם שבו הם מוכנים להיות הורים ונתקלים בבעיות שונות", אומרת הפסיכולוגית יעל סיוון, מומחית בתחום הפסיכולוגיה וההפריה החוץ-גופית. "זה יכול לקרות לכל אחד מאתנו, לעתים דווקא בנקודה שבה אנחנו מרגישים טוב מאוד עם עצמנו ועם המקום שלנו בחיים. ההתמודדות עם המצב החדש הזה עלולה להוביל לשבר מאוד גדול וניפוץ של פנטזיה. פתאום אנחנו מגלים שאנחנו לא יכולים להביא ילדים לעולם בדרך שבה חשבנו ותכננו, 'הדרך הרגילה'".

מסע אחרי סיבות לכישלון

"הסיבות למצב הזה יכולות להיות שונות ומגוונות", מסבירה סיוון, "החל מסיבות פיזיולוגיות, מכניות או הורמונאליות ועד לסיבה שאותה מכנים הרופאים 'סיבה בלתי מוסברת', שתקף ל-25 אחוז מהמקרים. זה הסבר שיכול להתגלות כמתסכל מאוד להרבה מאוד זוגות ולשלוח אנשים רבים למסע אחר חיפוש סיבה גם במצב שאין סיבה מוגדרת לבעיה. במקרה כזה, אם מחפשים אז גם מוצאים ורוב הסיבות שמתגלות במהלך הדרך יושבות על חלקים נפשיים של בני הזוג, המ שמגביר עוד יותר את הלחץ הנפשי". "אוכלוסייה נוספת שנתקלת בקשיים ייחודיים הן הנשים הרווקות שפונות להפריה חוץ-גופית", מוסיפה סיוון. "לרוב, זמן קצר לפני שהן מוותרות על לידה בגלל מגבלות גיל - בישראל טיפולי פוריות מוענקים לנשים עד גיל 45 בלבד. גם עליהן רובצות הרבה מאוד תעוקות ומועקות על כל הזמן שאבד והזוגיות שלא נמצאה ואולי גם לא תימצא".

דיכאון, לחץ ואובדן

"הרבה מהמטופלות והמטופלים שמגיעים לפסיכולוג הרפואי בעקבות טיפול הפריה חוץ-גופית לא באמת יודעים מה הם מחפשים", אומרת סיוון. "הרבה פעמים הם מרגישים שהדיכאון עוטף אותם והם לא מצליחים לצאת ממנו. הטיפולים שהם עוברים הם מאוד תובעניים ודורשים מהם הרבה מאוד מחויבות, זמן, כאב, מפח נפש, מאמץ וגם הוצאות כספיות שמגבירים את הלחץ. זה תהליך שפוגע כמעט בכל תחום בחיים שלהם. בעבודה, בקשרים חברתיים (במיוחד ביחסים עם חברים שמביאים ילדים לעולם בעוד שהם עצמם לא מצליחים לעשות זאת), בקשרים עם המשפחה הקרובה (התרבות היהודית, גם זו החילונית, "תובעת" מבניה ובנותיה לקיים את מצוות פרו ורבו). לעתים, זוגות רבים נתקלים בחוסר לגיטימציה לכאוב את הכאב הפרטי שלהם במקרה של כישלון נוסף בשורה ארוכה של כישלונות. מטופלים רבים חשים תחושה של אבל כבד - על הילד שלא נולד, על עתיד התנפץ מול עיניהם - שלא תמיד מתקבל בהבנה על ידי הסביבה הקרובה שלהם. זה מצב שמוליד הרבה מאוד לחצים. פתאום כל העולם נהפך לרחם אחד גדול. הכל, כך נדמה, קשור לטיפולים. כל פרסומת בטלוויזיה מכאיבה, כל עגלת ילדים ברחוב פוצעת את הנפש והשינויים ההורמונאליים (מצב רוח, השמנה, דימוי גוף וכו') שקשורים לטיפולים לא ממש מקלים על המצב.

החרדה מורידה את סיכויי ההצלחה

"הסטטיסטיקה מלמדת שרק 30 אחוז מצליחים בטיפול הפריה. כלומר, יש סיכוי של 70 אחוז שהעובר לא ייקלט, למרות חודשיים-שלושה של טיפול הורמונאלי ולמרות כל הסבל שעבר על המטופל", מוסיף הפסיכולוג הרפואי יהודה ניניו. "כל מקרה כזה, של אי-היקלטות, יוצר כאב גדול בפני עצמו ורוב הנשים צריכות לעבור לפחות חמישה טיפולים כושלים שכאלה, אם לא יותר. לחץ גדול יותר מתווסף אם לוקחים בחשבון שהמצב הנפשי של המטופלת משפיע על סיכויי ההיקלטות של העובר ברחמה. יש על כך חילוקי דעות, אבל ניתן לקבוע שככל האישה נמצאת במצב של חרדה גבוהה יותר, כך היא מורידה את הסיכויים שלה לעבור את הטיפול בהצלחה". אכן, זוגות רבים מגיעים לטיפול כדי להגיע למצב של שלווה שבין השאר ישפר את סיכוייהם להיכנס להריון".

התמודדות זוגית

טיפולי הפוריות הינם מבחן משמעותי לזוגיות. טיפולי הפוריות יוצרים הפקעה של המפגש האינטימי הזוגי, שאמור להתבצע בחדרי חדרים לתוך חדרי רופאים ופרוצדורות רפואיות. תהליך זה, וההתרחקות החברתית שמתלווה אליו, יוצר מרקם חדש במערכת הזוגיות, דבר שלפעמים יוצר התקרבות עצומה, ופעמים מכביד ומקשה, במיוחד כשלא משתפים אחרים בתהליך והמערכת הזוגיות עומדת בעומס הרגשי של שני בני הזוג. לעיתים אחד מבני הזוג עלול לחוש אשמה בנוגע לסיבת אי הפריון, ואף עלולים לעלות שאלות לגבי טיב ההתאמה בינן בני הזוג. כל אלה הינם תהליכים לגיטימיים שקורים לא פעם, ומהווים מעמסה רגשית עצומה. לצד אלה, פעמים רבות, בני הזוג מגלים רבדים נוספים ועמוקים בקשר ביניהם, ותהליך הפוריות מחזק ומעצים את הקשר הזוגי.

טיפול אינדיבידואלי, זוגי וקבוצתי

כל הסוגיות שהוזכרו לעיל הינם רק חלק ממה שעשוי לעבור על אשה שעוברת טיפולי פוריות בין אם היא עושה זאת לבד ובין אם היא עושה זאת במסגרת זוגית. ההישאבות לתוך הטיפולים יכולה לגרום לקשיים רבים. את טיפולי הפוריות מומלץ מאוד ללוות בטיפול פרטני, זוגי או קבוצתי. כל אחד מטיפולים אלה עונה על מענה אחר בהתמודדות, ובכל מקרה מאפשר מפגש מחודש של מי שנמצאת בתהליך, עם עצמה, עם גופה, עם נשיותה, עם הזוגיות או הלבד שלה, ועם התפיסות והאמונות שלה. חשוב לזכור שגם בן הזוג, עובד תהליך לא פשוט במהלך תקות הטיפולים, ומומלץ מאוד לשים לב לקשיים שעולים ולפנות לטיפול בעת הצורך. תהליך הפוריות הינו תהליך ארוך ומתסכל, אבל עשוי גם להתלוות אליו תהליך מרתק של למידה עצמית והתפתחות, שבסופו מצמיח חיים חדשים.

ייעוץ פסיכולוגי משפחתי
למאמר >

ייעוץ פסיכולוגי זוגי
למאמר >