פעילות הקליניקה
סוגי טיפול
ייעוץ פסיכולוגי זוגי
התמודדות עם מחלה או פגיעה גופנית של אחד מבני הזוג סוחפת את בן הזוג הבריא למערבולת של שינויים ושל צורך להסתגל במהירות למצב החדש.
מחקרים מצביעים על כך שבן הזוג הבריא מבטא מצוקה נפשית שאיננה פחותה מזו של החולה. לבן הזוג תפקיד מרכזי בהתמודדות של החולה עם מצבו הבריאותי, אבל מאפייני הזוגיות בתקופה שקדמה למחלה או לפגיעה הגופנית מקבלים ביטוי בולט מאוד בתקופת ההתמודדות עם הטיפולים, השיקום והחזרה לחיים הרגילים. מה שצף על פני השטח עשוי להיות הכוחות החיוביים שאפיינו את הקשר הזוגי (למשל: תמיכה ותקשורת פתוחה), כמו גם החולשות והקשיים (למשל: עוינות וריחוק).
הקשיים בזוגיות שנדחקו מתחת לפני השטח בעבר (על מנת שיהיה אפשר להגיע לאיזון מספיק טוב במסגרת שגרת החיים), נוטים להתפרץ כאשר שגרה זו עוברת משבר ומשתנה ללא היכר.
ייעוץ זוגי בקונטקסט הפסיכולוגי-רפואי יכול להתקיים לאחר משבר שהתגלה בין בני הזוג, אבל מובן שגם לפניו. מניסיוני, בני זוג רבים מכירים בצורך המשותף להיעזר בפסיכולוג רפואי שיעזור להם להתמודד עם המצב החדש ולכן לא צריך לחשוש להעלות את הנושא עוד לפני שיהיה מאוחר מדי.
לכל זוג צרכים שונים ורקע שונה, אולם אני מוצא שלזוגות רבים שמגיעים לטיפול משותף יש בעיות ואתגרים משותפים: רוב הזוגות מתמודדים עם הצורך בארגון הרגשות והמחשבות ועם צורך בשינוי התנהגותי (למשל: על רקע שינויים בתפקוד המיני, או בעיות של חוסר היענות לטיפול הרפואי). זוגות רבים אמנם משוחחים על הבעיות עמן קשה להם להתמודד, אבל אחרים מתקשים לקבל החלטות משותפות ומוצאים את נקודת מבטו של הפסיכולוג מעשירה וממקדת בעיקר כשעל הפרק עומדות סוגיות רגישות וסבוכות (למשל: סביב נושאי הפוריות או החלטות רפואיות כבדות משקל).
אז מתי לפנות לייעוץ פסיכולוגי-רפואי זוגי או משפחתי:
צוות המטפלים והגעה לטיפול
הקליניקה לפסיכולוגיה רפואית נשענת על גישות מודרניות של ייעוץ זוגי-משפחתי בקונטקסט רפואי, ומשלבת בין גישת עומק פסיכולוגית (הבנת הדינמיקה הרגשית של החולה ושל כל אחד מבני משפחתו) להעברת מידע פסיכולוגי וכלים לקידום לכידות גבוהה יותר, תקשורת יעילה, עיבוד מידע וקבלת החלטות משותפת, ועשיית ושינויים פרקטיים לקידום רווחת החולה והמשפחה.
עם הפניה לייעוץ זוגי/משפחתי, פוגש הפסיכולוג את הזוג או המשפחה לפגישת היכרות ואבחון ראשוני. לפי הצורך נערכות גם פגישות אישיות עם כל אחד מבני הזוג או המשפחה. בסיום תהליך ההערכה הראשונית מגבש הפסיכולוג יחד עם הזוג/משפחה את כיוון הטיפול ויעדיו.
יהודה ניניו- פסיכולוג